Tarta z mascarpone i białą czekoladą

Fotolia_54169411_Subscription_XL

Wszyscy uwielbiamy po obiedzie zjeść równie pyszny, słodki deser. Nie chcemy jednak zjadać bomby kalorycznej. Warto przemycić do niego trochę zdrowych owoców, które nie tylko wzbogacą smak, ale również będą pięknie wyglądały na wierzchu naszego wypieku. Zamiast zwykłej, białej mąki, można także użyć razowej, wówczas kolejne kalorie pójdą w odstawkę.
Jak zrobić kruche ciasto?
Kruche ciasto z mąki razowej to bardzo prosta sprawa i nie wymaga od nikogo specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zmieszać ze sobą takie składniki jak mąka, jajko, masło, a także szczypta soli i cukier. Składniki należy zagnieść w misce, aby stworzyły jednolitą masę. Ugniatamy do momentu, aż na dnie miski nie zostaną żadne grudki. Wówczas należy włożyć ciasto do foliowego woreczka lub owinąć folią aluminiową i schować do lodówki na godzinę (ewentualnie na pół godziny do zamrażalnika). Po tym czasie ciasto można wyjąć i drobnymi kawałkami układać je na specjalnej blasze do tarty, zwracając jednocześnie uwagę, aby jego kawałki nie były za grube i by nie nigdzie nie została żadna dziura. Gotową blachę należy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut. W tym czasie należy obserwować ciasto, czy zbytnio się nie przypiekło.
Krem z mascarpone, białej czekolady i soku z cytryny
Kiedy kruche ciasto będzie już gotowe, można wyjąć je z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. W tym razie można przygotować krem. W kąpieli wodnej należy rozpuścić dwie tabliczki białej czekolady. Ważne aby rzeczywiście była to czekolada, a nie wyrób czekoladopodobny, ponieważ krem może nam się nie udać. Kiedy czekolada będzie już roztopiona, dodajemy do niej 400 gram serka mascarpone i mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie wyciskamy sok z całej cytryny i dodajemy do kremu. Dzięki niej nie tylko smak będzie bardziej wyrazisty i orzeźwiający, ale także masa kremowa stanie się bardziej gęsta. Gotowy krem wykładamy na chłodne już kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całości. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Mogą to być owoce jagodowe, takie jak maliny, truskawki czy jagody, ale pasować będą także mandarynki czy pomarańcze. Najważniejsze, aby owoce były miękkie. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby wszystko zastygło i można było podać ciasto gościom lub domownikom.
Na jaką okazję można podać taką tartę?
Okazji może być mnóstwo. Zaczynając od uroczystych spotkań rodzinnych, po towarzyskie wizyty znajomych. To doskonały zamiennik dla tradycyjnego, nad wyraz słodkiego mazurka w święta wielkanocne. Tarta świetnie sprawdzi się również jako ciasto urodzinowe w które można włożyć świeczki, a z owoców na wierzchu ułożyć specjalny napis, na przykład imię jubilata i wiek, który danego dnia osiąga. Tak naprawdę jest to ciasto dobre na każdą okazję. Nie ma w sobie alkoholu, dlatego można podać je dzieciom podczas Kinder garden. Przed spożyciem powinny jednak wstrzymać się osoby chorujące na otyłość lub cukrzycę, ponieważ w cieście znajduje się dość spora dawka cukru.

Dodaj komentarz